BIZ brengt ondernemers samen

De binnenstad van Haarlem is een pareltje. Door de historische panden, de variëteit aan winkels en horeca, het boeiende culturele aanbod en de aansprekende evenementen heeft de stad een grote aantrekkingskracht. Op bezoekers die voor korte of langere tijd in de stad verblijven, voor inwoners en ondernemers. Om dát zo te houden ondersteunt Stichting BIZ Binnenstad Haarlem de ondernemers in hun streven naar een aantrekkelijke binnenstad met economische ontwikkeling, waar iedereen van profiteert.

Samen sterk voor een aantrekkelijke binnenstad

De ondernemers in die Haarlemse binnenstad (in dit geval is dat het gebied tussen de vesten en de vaarten) werken hard aan een gezellige en gastvrije sfeer voor iedereen. Sinds 2018 werken ondernemers samen in een collectief: Stichting BIZ Binnenstad Haarlem. Voorzitter Hildo Makkes van der Deijl en secretaris André van der Weiden van de Stichting vertellen: “Dankzij de BIZ betalen we als ondernemers in de binnenstad allemaal, met ondersteuning van de gemeente, mee. Dit doen we, omdat we het belangrijk vinden dat er een prettig verblijfsklimaat is in de binnenstad voor de bezoekers, onze medewerkers, de toeristen én voor onszelf. Naast wijzelf zitten ook Justin Stuy (penningmeester), werkzaam bij Rabobank Haarlem-IJmond, en Paul Stork (zakelijk directeur van het Frans Hals Museum) als vertegenwoordiger uit de binnenstedelijke cultuursector, in het bestuur.”

Betrokken collectief
André: “Hildo en ik zijn zelf ook ondernemers in de binnenstad en kennen het klappen van de zweep dus goed. Ik ben eigenaar van feestwinkel Jan Monnikendam en Hildo heeft drie horecaondernemingen in het centrum: Proeflokaal de Uiver, Bierlokaal de Uiver en Wijnlokaal Louwtje. We weten dus waar we het over hebben en weten over het algemeen ook welke issues er bij collega-ondernemers spelen. Maar we horen of zien niet alles, daarom vinden we het ook zo ontzettend belangrijk dat iedereen betrokken is bij de BIZ. Het lidmaatschap voelt wellicht als opgelegd, wat in feite ook zo is. Maar wij nodigen alle ondernemers van harte uit om actief mee te denken en problemen, wensen of ideeën bij ons aan te geven. Gelukkig doet een groot aantal ondernemers dat al, maar wij zijn van mening dat je samen sterker staat. Als je als betrokken collectief iets aankaart zet dat meer zoden aan de dijk. We maken ons graag sterk voor een krachtige en vitale binnenstad, daar hebben we iedereen bij nodig!”

Van verlichting tot groot feest
“Ik denk dat iedereen wel bekend is met het grootste project wat we als BIZ ondersteunen; de jaarlijkse feestverlichting in de stad. Die maakt Haarlem echt ultiem sfeervol en gezellig en draagt bij aan de aantrekkelijkheid van de stad. Maar gave events als Haarlem Culinair, Haarlem Jazz & More, het Spaarnestad Concert, de Kerstmarkt, de Kleurrijke Bloemenstad Haarlem en de Haarlemse Stripdagen zijn ook activiteiten van creatieve ondernemers in de stad die door de BIZ financieel worden ondersteund. En dat zijn de events die Haarlem écht Haarlem maken, toch? Bij de beoordeling van een aanvraag kijken we altijd goed naar de kruisbestuiving die er tussen cultuur, horeca en retail in de binnenstad plaatsvindt. Zoals gezegd, iedereen moet ervan profiteren. We ondersteunen de promotie van de stad in de breedste zin van het woord. We hebben nauwe contacten met Haarlem Marketing, die voor die promotie staat opgesteld. Daarnaast draagt de BIZ Binnenstad Haarlem bij aan het salaris van de centrummanager; de ‘bruggenbouwer’ tussen de BIZ, winkelstraat ondernemers, de gemeente en andere belanghebbenden. Deze centrummanager is onze ogen en oren op straat en de extra handjes die nodig zijn voor een goed resultaat.

‘Als ondernemers kennen we het klappen van de zweep’

Ook hebben we nauwe banden met Haarlem Centraal, de overkoepelende organisatie voor de diverse straatverenigingen (dat zijn er momenteel 15!) die de binnenstad rijk is. En natuurlijk zijn partijen als MKB Haarlem en de Vereniging Eigenaren Binnenstad Haarlem (VEBH) ook regelmatige gesprekspartners. Want alleen samen houden we Haarlem aantrekkelijk, daar zijn we van overtuigd!”

Een BIZ in het kort
Een BIZ (Bedrijven InvesteringsZone) is vergelijkbaar met een vereniging van eigenaren voor een gebouw, maar dan voor een winkelgebied of bedrijventerrein. Het biedt ondernemers de mogelijkheid om bovenop de inspanningen van de gemeente te investeren in de kwaliteit van de directe omgeving. Het gaat dan om investeringen die zonder de ondersteuning van de BIZ niet van de grond zouden zijn gekomen. Alle ondernemers in het gebied van de BIZ betalen een bijdrage op basis van de WOZ-waarde van hun onroerend goed. De opbrengst van deze belastingheffing wordt in de vorm van een subsidie uitgekeerd aan de BIZ en deze wordt gebruikt om activiteiten uit te voeren die zijn gericht op het bevorderen van de leefbaarheid, veiligheid en economische ontwikkeling van het betreffende BIZ-gebied.